Can you explain just one "shift" during printing ?

General discussions regarding hardware
Post Reply
Boris
Posts: 45
Joined: Thu Jan 15, 2015 11:59 pm
Location: Moscow
Contact:

Can you explain just one "shift" during printing ?

Post by Boris » Fri May 22, 2015 6:24 pm

Hello guys.
I've got smooth and flat kinda curved wall object.
Big model length of 30cm and 14cm high,11 hours printing.

There is NO issues with .stl or g-code. I've tested it in Repetier and Simplify3D g-code preview.

But there is issue during print :(
At the middle of printing every layers just SHIFTed or something like that by ~1mm.

There is result on a picture.
How ?
Why it's happened ?
How to prevent this in future ?
Attachments
Shift_03.jpg
Shift_02.jpg
Shift_01.jpg
Felix 3.0 x2 extruders

venkel
Posts: 17
Joined: Thu Dec 17, 2015 2:29 pm

Post by venkel » Mon Feb 15, 2016 12:02 am

Hi Boris,

issue solved? I had it with the Y-axis today. A shift by 30mm... pretty bad.

Michiel
Attachments
20160214_232158.jpg
print shifted after 2 hours

Hugues
Posts: 270
Joined: Thu Apr 04, 2013 5:36 pm

Post by Hugues » Mon Feb 15, 2016 1:10 pm

same here with Feix 3.1 this week-end, shift of about 5 mm in one axis only, no apparent reason.
Hugues
Regards from Switzerland

3Diy
Posts: 11
Joined: Wed Apr 13, 2016 9:53 pm

Post by 3Diy » Sun May 15, 2016 3:59 pm

I had exactly the same issue with my first larger print. After 4 Hours i´ve got a ~1 Cm shift in Y direction for no reason. The gcode is o.k.

However I assume, that the there is an issue with the stepper. Maybe it was to hot and skipped a Step?

has anyone a solution for this problem?

Sven_Felix
Posts: 8
Joined: Tue Apr 26, 2016 11:03 am

Post by Sven_Felix » Tue May 17, 2016 10:57 am

Dear 3DIY,

Fortunately this problem should be easy to fix.

1. First check if the driving belt is tensioned correctly so the belt can't slip over the pulley.
2. The stepper drivers are over-current and over-temperature protected. When the current is set just a bit to high it can happen that the driver get to hot, even after 4 hours and will shut off for a short time. This results in layer shift.

Please check step 89 in assembly manual. Locate the potentiometer for your faulty axis (STPX/Y/Z) and turn it anticlockwise just a little for lowering the current.

Good luck!

http://www.felixprinters.com/downloads/ ... IX_3.1.pdf

Post Reply